کولر گازی به عنوان یکی از مهمترین وسایل خانگی در زندگی امروزه نقش حیاتی دارد. با توجه به تغییرات اقلیمی و افزایش دمای هوا در بسیاری از نقاط جهان، استفاده از کولر گازی برای ایجاد راحتی و آسایش در محیطهای مسکونی، تجاری و صنعتی بسیار ضروری شده است. اهمیت کولر گازی را میتوان در جنبههای مختلف از جمله برای کنترل دمای محیط که امکان زندگی و کار در شرایط بهتر را فراهم کرده و تجربه زندگی راحتتر با آسایشی بیشتر را مهیا ساخته و می تواند امکان استراحت و کار راحتتر را در اختیارتان قرار دهد.
کولر گازی با تنظیم و خنک کردن دمای محیط، امکان زندگی و کار در شرایط مطبوعتر را فراهم میکند، در فضاهای با دمای بالا، احتمال مشکلات سلامتی مانند گرمازدگی و خستگی گرمایی افزایش مییابد و کولر گازی با کاهش دما میتواند به پیشگیری از این مشکلات کمک کند؛ همچنین برخی کولرها دارای فیلترهایی هستند که ذرات معلق، گرد و غبار و آلایندهها را از هوا تصفیه میکنند.
کولرهای گازی امروزی با ویژگیهای جدیدی مانند مصرف انرژی کمتر، کنترل هوشمند و امکان تنظیم دما به طور دقیق عرضه میشوند که نه تنها به راحتی افراد کمک میکنند، بلکه در صرفهجویی انرژی نیز موثر واقع می شوند.
کولر گازیهای موجود در بازار در انواع مختلفی تولید میشوند و بسته به نیازهای مختلف، میتوانند از جنبههای گوناگونی تقسیمبندی شوند که این تقسیمبندیها معمولاً بر اساس نوع نصب، کاربری، سیستم خنککنندگی و مصرف انرژی انجام میشود؛ با ما در این مطلب از آنلاین خرید همراه شوید تا اطلاعاتی دقیقتر از انواع کولر گازیهای موجود در بازار با مزایا و معایب کامل را در اختیارتان قرار دهیم.
انواع کولر گازی
کولر گازیها با توجه به مشخصات گسترده ای که دارند از جنبههای مختلفی تقسیم بندی میشوند، انواع مختلف کولر گازیهای موجود در بازار بر اساس مواردی همچون طراحی، عملکرد، مصرف انرژی و …. تقسیم بندی شده اند که بسته به هر مشخصه می توان توضیحاتی کلی را در این موارد ارائه داد :

انواع کولر گازی بر اساس طراحی و نحوه کارکرد
1. کولر گازیهای اسپلیت دو تکه
دسته بندی کولر گازیهای اسپیلت دو تکه به خودی خود شامل چندین دسته بندی دیگر از کولر گازی ها نیز می شوند که 3 سری برتر آن ها کولر گازیهای دیواری، کولر گازیهای داکت و کولر گازیهای ایستاده هستند. در کولر گازیهای اسپلیت 2 تکه طراحی بدنه شامل 2 یونیت داخلی و خارجی می باشد، یونیت داخلی که همان پنل کولر گازی بوده در فضای داخلی نصب شده و وظیفه توزیع و پخش هوای خنک را برعهده دارد، پنل خارجی نیز که شامل کمپرسور دستگاه بوده برای خروج هوای گرم از محیط کاربرد دارد و در نهایت بر روی انجام عملیات پخش هوا نظارت می کند.
کولر گازیهای دیواری : کولر گازیهای دیواری از پرطرفدارترین انواع کولر گازی در بازار هستند که با مشخصات ظاهری یکسان عرضه می شوند؛ طراحی این سری از کولر گازیهای دوتکه شامل یک یونیت خارجی و یک یونیت داخلی بوده که وظیفه انتقال و تأمین هوا را برعهده دارند. در طراحی کولر گازیهای دیواری پنل داخلی همانطور که از نامش پیداست بر روی دیوار نصب می شود از طریق کابل و لوله مسی اتصال آن به پنل خارجی ایجاد می شود، بهترین ویژگی در مورد این سری از کولر گازی ها عدم اشغال فضای کلی محیط بوده و تنها کافی است به نسبت ظرفیت کولر گازی بخشی از دیوار را برای نصب آن اختصاص دهید.
کولر گازیهای ایستاده : در انواع کولر گازیهای موجود در بازار کولر گازیهای ایستاده نیز نقش گسترده ای را ایفا می کنند. این سری از کولر گازی ها نیز به دلیل برخورداری از یک یونیت خارجی و یک واحد داخلی شامل مدلهای 2 تکه هستند و تنها تفاوت آن ها با مدلهای دیواری در طراحی و ظرفیت می باشد، یونیت داخلی کولر گازیهای ایستاده در فضای داخلی و بر روی زمین قرار می گیرد و یونیت خارجی نیز از طریق اتصالات به بخش داخلی متصل می شود. نکته دیگری که باعث تفاوت مابین مدلهای کولر گازی دیواری با ایستاده شده در ظرفیت است؛ اغلب کولر گازیهای ایستاده در ظرفیت هایی بالا تولید می شوند و برای قرارگیری و استفاده در فضاهایی با متراژ بالا انتخابی بهتر محسوب می شوند.
کولر گازیهای داکت و کانالی : کولر گازیهای داکت و کانالی به دسته بندی بسیار متمایزی از کولر گازی ها گفته می شود که به صورت کانالی برای منازل و محیط هایی که دارای اتاقهای متعدد هستند کاربرد دارد. توجه داشته باشید برای امکان استفاده از این مدل کولر گازی ها حتما باید از قبل در نقشه بندی ساختمان محل جریان هوا برای کولر گازی تعبیه شده باشد.
مزایای کولر گازیهای دوتکه
- زیبایی ظاهری: در کولرگازیهای دوتکه طراحی ظاهری بسیار شیکی به چشم می خورد، مخصوصاً پنلهای داخلی این دستگاه ها با طراحی زیباتری عرضه شده اند و نمای محیط را تا حد زیادی بهبود می بخشند.
- صدای کمتر: به دلیل قرارگیری یونیت خارجی (کمپرسور) در فضای بیرون از محیط، فضای داخلی کمترین میزان صدا را داشته و عملکردی فوق العاده کم صدا را ارائه می دهد.
- کارایی بالا: اسپلیتهای دوتکه به دلیل جداسازی واحد داخلی و خارجی، توانایی خنک کردن فضای بیشتری را با کارایی بالاتر دارند، تأمین قدرت توسط کمپرسور و توزیع هوا توسط پنل داخلی انجام می شود.
معایب کولر گازیهای دوتکه
- هزینه نصب : نصب کولر گازیهای دوتکه مخصوصا مدلهای دیواری نیازمند تبحر بالایی بوده و حتما باید آن را به نصاب هایی حرفه ای بسپارید، از این رو نصب این نوع کولرها پیچیدهتر است و هزینه بیشتری نیاز دارد.
- محدودیت نصب: برای نصب واحد خارجی نیاز به فضای خارجی کافی است که در برخی ساختمانها محدودیت ایجاد میکند و همچنین حتما باید فضایی که برای نصب پنل داخلی اختصاص می دهید از لحاظ موقعیتی به پنجره و محیط خارجی که کمپرسور را در آن نصب می کنید نزدیک باشد.
2. کولر گازی پرتابل (قابل حمل)
در معرفی انواع کولر گازیهای موجود در بازار مدلهای پرتابل و قابل حمل نیز نقش گسترده ای را ایفا می کنند، کولرهای پرتابل شامل یک واحد جمعوجور و قابل حمل هستند که به راحتی میتوانند از یک اتاق به اتاق دیگر منتقل شوند. برای دفع گرما، لولهای به بیرون از اتاق هدایت می شود و نحوه کار آن به نسبت مدلهای 2 تکه اصلا پیچیده نیست، اغلب کولر گازیهای پرتابل در ظرفیتهای کم تولید شده اند و برای فضاهای کوچک کاربرد دارند؛ از این رو به هیچ وجه برای فضاهای بزرگ مناسب نیستند و عملکردی مناسب را برای فضاهایی با متراژ کم ارائه می دهند.

مزایای کولر گازیهای پرتابل
- قابلیت جابجایی راحت : بدون شک بهترین مشخصه ای که کولر گازیهای پرتابل را به مدل هایی کاربردی تبدیل کرده امکان جابه جایی بسیار راحت و بدون دردسر آن ها می باشد، این نوع کولر را میتوان به راحتی به هر مکانی منتقل کرد و نیاز به نصب دائمی ندارد.
- نصب آسان : یکی از برترین مزایای کولر گازیهای پرتابل عدم نیاز به نصاب و دانش زیاد برای نصب است، نصب و راه اندازی این مدل از کولر گازی ها فوق العاده راحت بوده و زمان زیادی را از شما نمی گیرد.
معایب کولر گازیهای پرتابل
- کارایی پایینتر : به دلیل عدم جداسازی واحد داخلی و خارجی کولر گازیهای پرتابل به نسبت مدلهای اسپلیت 2 تکه دارای کارکردی بسیار ضعیفتر هستند.
- صدای بیشتر: با توجه به اینکه یونیت داخلی و کمپرسور جدا از هم نیست و کلیه عملیات کولر گازی در یک واحد انجام می شود صدای بیشتری تولید شده که امری طبیعی برای یک کولر گازی یکپارچه محسوب می شود.
3. کولر گازیهای پنجره ای
یکی دیگر از انواع کولر گازی موجود در فروشگاه آنلاین خرید مدلهای کولر گازی پنجره ای هستند، در این سری از کولرگازی ها همچون مدلهای پرتابل کلیه اجزای دستگاه در یک پنل واحد قرار گرفته و خبری از جداسازی یونیت داخلی و خارجی نیست، تفاوت عمده این مدل از کولر گازی ها با مدلهای پرتابل در نحوه قرار گیری می باشد؛ کولر گازیهای پنجره ای همانطور که از نامشان پیداست حتما باید در شیشههای پنجره محیط نصب شوند و برای نصب آن لازم است فضایی از یک قسمت شیشه ای را اختصاص دهید. طراحی این مدل از کولر گازی ها به این صورت است که هوای گرم از طریق بخشی از کولر گازی که در بیرون پنجره قرار گرفته خارج شده و هوای خنک از طریق بخش داخلی جریان می یابد.
مزایای کولر گازیهای پنجره ای
- قیمت پایین: به نسبت کولرهای اسپلیت، قیمت کولر گازیهای پنجره ای بسیار پایینتر است؛ البته دقت داشته باشید این سری از کولر گازی ها نیز همچون مدلهای پرتابل تنها در ظرفیتهای کم عرضه می شوند و برای فضاهایی بزرگتر بهتر است نسبت به خرید کولر گازیهای دیواری و ایستاده اقدام فرمایید.
- نصب ساده : با این نصب کولر گازیهای پنجره ای در حد مدلهای پرتابل ساده نیست و نیازمند اختصاص فضایی مناسب در شیشههای پنجره است اما در مجموع به نسبت کولر گازیهای اسپلیت 2 تکه دارای مراحل نصب راحتتر و بدون دردسرتر می باشد.
معایب کولر گازیهای پنجره ای
- صدای بیشتر: چون تمامی اجزا در یک واحد قرار دارند و تقریبا در فضای داخلی نصب می شوند صدای بیشتری تولید میکنند.
- محدودیت در اندازه فضا: این نوع کولرها معمولاً برای فضاهای کوچک مناسب هستند و در فضاهای بزرگ عملکرد خوبی ندارند.

معرفی انواع کولر گازی بر اساس سیستمهای گرمایش و سرمایش
1. کولر گازیهای سرمایش
سری کولر گازی هایی که با تک عملکرد سرمایش عرضه می شوند قدرت فوق العاده بالایی در تأمین هوای خنک دارند و این نوع کولرها فقط برای خنک کردن محیط استفاده میشوند و در مناطقی که نیاز به گرمایش نیست، مورد استفاده قرار میگیرند. در صورتیکه قصد خرید کولر گازی برای مناطق گرم خشک جنوبی را دارید این مدل ها بهترین انتخاب برایتان هستند؛ چراکه بخش گرمایش دستگاه را نیاز ندارید و بخش سرمایشی آن قدرت بالاتری را در اختیارتان قرار می دهد.
2. کولر گازیهای سرمایش/گرمایش
به صورت کلی کولر گازیهای موجود در بازار از لحاظ سیستم تولید هوا به 2 دسته مدلهای سرمایش خالی و مدلهای سرد و گرم تقسیم می شوند، همانطور که مشخص است مدلهای سرد و گرم قابلیت تولید هوای خنک و گرم را به صورت مجزا از هم دارند و این ویژگی باعث شده بتوانید از کولر گازی خود هم در فصل سرما و هم در فصل گرما بهره بگیرید.
انواع کولر گازی از لحاظ مصرف انرژی
از جمله دیگر مواردیکه میتوان نسبت به تقسیم بندی انواع کولر گازی اقدام کرد در رابطه با میزان مصرف انرژی آنها می باشد. به صورت کلی مصرف انرژی در کولر گازی برای بسیاری از کاربران دارای اهمیت بالایی بوده و باید گفت در این بخش کولر گازیها بسته به اینکه با اینورتر یا بدون اینورتر عرضه میشوند دارای تقسیم بندی مصرف انرژی متفاوتی خواهند بود که در ادامه مطلب از آنلاین خرید به بررسی تفاوت آنها میپردازیم.
1. کولرهای گازی معمولی
از لحاظ مصرف انرژی کولر گازی ها به 2 دسته مدلهای معمولی و کولر گازیهای اینورتردار تقسیم می شوند، در مدلهای معمولی از یک عملکرد مشخص در کمپرسور استفاده شده که شامل روشن و خاموش شدن مداوم می باشد. در هر بار تغییر تنظیمات دما برای به دما رساندن محیط عملکرد موتور شروع می شود و پس از آن خاموش می شود، سپس دوباره برای برقراری دمای محیط روشن و خاموش می شود؛ همین روشن و خاموش شدن مداوم موتور تأثیر نامناسبی بر روی مصرف انرژی داشته و تا حد زیادی مصرف انرژی را افزایش می دهد. پس تا حدی می توان گفت کولر گازیهای معمولی از جمله دستگاههای برقی پرمصرف در بازار محسوب می شوند و در صورت استفاده بیش از حد با افزایش رقم قبض برق مواجه خواهید شد.

مزایای کولر گازیهای معمولی
- قیمت کمتر : قیمت کولر گازیهای معمولی به نسبت مدلهای اینورتردار پایینتر بوده و اگر مصرف انرژی چندان برایتان مهم نیست و می خواهید مدلی با قیمت مناسب بخرید، کولر گازیهای بدون اینورتر انتخابی بهتر برای خرید هستند.
معایب کولر گازیهای معمولی
- مصرف انرژی بیشتر : همانطور که اشاره شد کولر گازیهای بدون اینورتر به دلیل خاموش و روشن شدن مداوم کمپرسور مصرف انرژی بسیار بالاتری دارند و این موضوع بزرگ ترین عیب آن ها محسوب می شود.
- فرسایش سریعتر قطعات: با توجه به اینکه روشن و خاموش شدن مداوم هر دستگاهی بر روی عملکرد آن تأثیر می گذارد در کولر گازیهای معمولی نیز کمپرسور و سایر اجزای دستگاه فشار بیشتری را متحمل می شوند و در طولانی مدت ممکن است دچار خرابی شوند.
کولرهای گازی اینورتر
اینورتر در کولر گازی یک فناوری است که باعث تنظیم سرعت موتور کمپرسور بر اساس نیاز خنکسازی میشود و به جای روشن و خاموش شدن مکرر، کمپرسور با سرعت متغیر کار میکند که این امر به کاهش مصرف انرژی، افزایش عمر دستگاه و حفظ دمای مطلوب کمک خواهد کرد. به بیانی دیگر تکنولوژی اینورتر به کمپرسور اجازه میدهد که با سرعت متغیر کار کند و به این ترتیب به جای خاموش و روشن شدن مکرر سرعت کمپرسور بسته به نیاز محیط تنظیم میشود و همواره در حالت بهینه کار میکند؛ همین فعالیت هرچند ساده اما مؤثر تا حد زیادی بر روی مصرف انرژی دستگاه تأثیر گذاشته و تا حد زیادی مصرف انرژی را کاهش می دهد.
مزایای کولر گازیهای اینورتردار
- صرفه جویی در انرژی : برترین مزیتی که خرید کولر گازی اینورتردار در اختیارتان قرار می دهد برخورداری از مصرف انرژی فوق العاده بهینه و مناسب است. کمپرسورهایی که به اینورتر مجهز می شوند به دلیل عملکرد پیوسته و با سرعت متغیر، مصرف انرژی کمتری دارند و می توان گفت 30 تا 50 درصد مصرف انرژی بهینه تری را در کولر گازی اعمال می سازند.
- دوام بهتر قطعات : چون کمپرسور به طور مداوم خاموش و روشن نمیشود در نتیجه دوام بهتری داشته و به نسبت مدلهای بدون اینورتر می توان مدت زمان بیشتری را از آن استفاده کرد.
- صدای کمتر : عملکرد تدریجی و مداوم کمپرسور روی دور کم بدون اینکه خاموش شود باعث شده نویزهای صدایی که روشن و خاموش شدن موتور تولید شده به حداقل برسد و در نتیجه صدای کمتری در حین استفاده از کولر گازی پخش شود؛ در معرفی انواع کولر گازی موجود در بازار باید گفت مدلهای اینورتردار بالاترین سطح کارایی با عملکردی کم مصرف را ارائه می دهند.
معایب کولر گازیهای اینورتردار
- قیمت بالاتر: در کولر گازیهای اینورتردار قیمت بالاتری به نسبت مدلهای بدون اینورتر به چشم می خورد، در واقع تکنولوژی اینورتر پیچیدهتر است و همین موضوع باعث شده باعث شده که قیمت این کولرها بالاتر از کولرهای معمولی باشد.

انواع کولر گازی بر اساس تعداد واحدهای داخلی
کولرگازیهای تک پنل: در کل کولر گازیهای 2 تکه شامل مدلهای دیواری و ایستاده در دسته بندی کولر گازیهای تک واحد داخلی قرار می گیرند، در این سیستم یک پنل داخلی به یک واحد خارجی متصل میشود و کل مجموعه توسط یک پنل داخلی خنک می شود.
کولرگازیهای 2 یا چند پنله: در مدلهای 2 یا چند پنله علاوه بر یک پنل واحد داخلی یک الی چند پنل دیگر نیز امکان قرارگیری در محیط را دارند، در این سبک از کولر گازی ها همه پنلهای داخلی به کمپرسور دستگاه متصل می شوند و امکان خنک شدن محیط هایی دارای اتاقهای متعدد را ارائه می دهند.
نگاهی کلی به انواع کولر گازیهای بازار
در مجموع با در نظر گرفتن موارد مختلف از جمله طراحی، کارکرد و مصرف انرژی می توان گفت دسته بندیهای بسیار زیادی از کولر گازیهای مختلف در بازار وجود دارد که هر کدام برای برخی افراد انتخابی مناسب و برای برخی دیگر انتخابی نامناسب هستند. هر نوع کولر گازی بسته به نیازهای خاص کاربر و ویژگیهای محیطی که قرار است در آن استفاده شود، مزایا و معایب خاص خود را دارد؛ انتخاب مناسبترین کولر گازی باید بر اساس فاکتورهایی مانند اندازه فضا، مصرف انرژی، سطح سر و صدا و نیاز به قابلیت گرمایش یا سرمایش صورت گیرد.
کولرهای گازی دیواری، ایستاده، پنجرهای و پرتابل هر کدام برای کاربردهای خاصی مناسب هستند و انتخاب آنها بستگی به شرایط نصب و نیازهای کاربر دارد. همچنین کولرهای معمولی و اینورتر با توجه به کارایی و مصرف انرژی متفاوت، برای مصرفکنندگان با نیازهای مختلف ارائه شدهاند و اگر به دنبال کاهش مصرف انرژی و کارایی بالاتر هستید، کولرهای اینورتر گزینه بهتری خواهند بود، اما اگر به دنبال قیمت اولیه پایینتر هستید کولرهای معمولی میتوانند مناسبتر باشند. برای مشاوره بهتر و راهنمایی دقیقتر در مورد اینکه چه مدل کولر گازی برای فضای شما مناسب است می توانید با مشاورین بخش فروش در بخش تماس با ما ارتباط باشید.